Vitát csak egy módon nyerhetsz

A legtöbb ember szereti a saját igazát hangoztatni és a végsőkig kitartani mellette – még akkor is, ha már ő is rég belátta, hogy nem biztos az igaza. A következő történetben Dale Carnegie rávilágít arra a módszerre, amellyel minden vitát megnyerhetsz már azelőtt, hogy elkezdődött volna.

Egyszer egy harcias ír iratkozott be egyik tanfolyamomra, Patrick J. O’Haire volt a neve. Iskolázatlan volt – és mennyire szeretett vitatkozni!

Korábban gépkocsivezetőként dolgozott, és azért iratkozott be hozzám, mert teherautók eladásával próbálkozott, de nem valami fényes sikerrel. Egy kis kérdezősködés után kiderült, hogy állandóan vitatkozott és ellenkezett azokkal az emberekkel, akikkel üzletet akart kötni.

Dale Carnegie Mesterkurzusok

Ha valamelyik leendő vevő bármi becsmérlőt mondott arról a teherautófajtáról, amelyet Pat el akart adni neki, az én barátom agyát ellepte a vörös köd, és rögtön a másik torkának ugrott.

Győzött is így egy csomó vitában azokban a napokban; ahogy nekem mondta: „Gyakran jöttem ki azzal az érzéssel az illető irodájából, hogy ennek ugyan jól odamondogattam. Az biztos, hogy jól megmondtam, de el nem adtam semmit…”

Első feladatom nem az volt, hogy Patrick J. O’Haire-et érvelni tanítsam meg. Az volt a közvetlen célom, hogy megtanítsam az érveléstől való tartózkodásra és a szópárbajok elkerülésére.

Ma ő a White Motor Company egyik legelső üzletkötője New Yorkban. Miképpen jutott el addig? Íme a történet, saját szavaival:

„Ha most bemegyek a vevő irodájába, és ő azzal kezdi, hogy az én teherautóim nem jók, és akkor sem kellenének neki, ha ingyen adnám, és inkább az X gyártól vesz kocsit, így szólok:

»Pajtás, hallgasson ide, az X gyárnak jó teherautói vannak. Ha ilyet vesz, biztosan nem csalódik. A cég kitűnő, az emberei is kitűnőek, tehát a gyártmányai is azok.«

Erre a vevő megnémul, mert nincs min vitatkozni. Ha azt állítja, hogy az X teherautók a legjobbak, és én igazat adok neki, abba kell hagynia, mert nem mondogathatja egész nap: az a legjobb, az a legjobb, hiszen egyetértek vele.

Nincs tehát mit beszélnünk X-ékről, és így elkezdhetem sorolni a saját teherautóim előnyeit. Volt idő, amikor az ilyen vevő dühös bikává vadított; elkezdtem csepülni X-éket. Azt tapasztaltam, hogy minél inkább lebeszélem a vevőt az ellenfél árujáról, annál határozottabban érvelt ő mellette – és minél határozottabban érvelt mellette, annál jobban meggyőződött arról, hogy mégiscsak a versenytárs gyártmányát kell megvennie…

Amint most visszagondolok a hajdani módszeremre, nem is értem, hogyan tudtam eladni bármit is. Esztendőket töltöttem vitatkozással és érveléssel. Most befogom a számat, mert ez kifizetődik.”

A jó, öreg Benjámin Franklin szokta volt mondani:

„Ha vitatkozol, dühöngsz és ellentmondasz, néha győzöl, de hiú siker lesz, mert sohasem szerzed meg az ellenfeled jóindulatát.”

Magad is levonhatod a végső következtetést: melyiket szeretnéd inkább – elvi, színpadias győzelmet valaki felett, vagy ennek az embernek a jóakaratát? Ritkán kapod meg mind a kettőt.

Az egyik bostoni újságban jelent meg egyszer ez a rigmus:

„Itt nyugszik a földben William Jay.
Bár a jobbkézszabályt ő tudta jól –
így szabályosan a jobb létre tért meg.
És most éppen úgy halott, mintha téved.”

Mindig, mindenben, mindenütt igazad lehet, ha a vitában felülkerekedsz; ami azonban mások véleményének a megváltoztatását illeti, a vita valószínűleg éppen olyan hiábavaló lesz, mintha nem lenne igazad.

Vitát csak egy módon nyerhetsz – ha elkerülöd.

Dale Carnegie 1912-ben tanított először hatásos beszédre üzletembereket. A tréningek oly annyira hatásosak voltak, hogy Dale Carnegie hamarosan Amerika vezető üzletembereit, politikusait és cégeit támogatta céljaik elérésében, azáltal, hogy őket kommunikációs, vezetési és kapcsolatmenedzsment területén képezte.

Jelenleg világszerte 90 országban van jelen a Dale Carnegie, 10 millió végzett hallgatóval a hátunk mögött.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

By | 2018-12-06T06:16:32+00:00 december 6th, 2018|Blog| Vitát csak egy módon nyerhetsz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva