A szegény legény, aki meghódította a világot

Született Dale Breckenridge Carnagey, 1888. november 24-én Maryville-ben, Missouriban. Apja, John William Carnagey szegény gazdálkodó volt. Anyja, Amanda Elizabeth Carnagey férjével együtt dolgozott a gazdaságban. A család nagy adósságot halmozott fel és Dale Carnegie fiatal fiúként minden nap hajnali négykor kelt, hogy a teheneket megfejje, segítsen a gazdaságban, majd iskolába menjen.

A gimnáziumban Carnegie gyakran részt vett a Chautauqua gyülekezetekben. Ezek az események szórakoztatták a vidéki közösségeket az egész országban, népszerű előadókkal, zenészekkel, szórakoztatókkal és prédikátorokkal. A találkozókon meghallgatott előadók inspirálták Carnegie-t, aki úgy döntött, hogy csatlakozik az iskolai vitacsoporthoz, ahol ügyes szónok lett.

A gimnázium elvégzése után 1906-ban Carnegie beiratkozott a helyi Warrensburg-i Állami Pedagógiai Főiskolára. Sajnos, a családja túl szegény volt, hogy napi 1 dollárt kifizessen egy szobára és ellátásra, így Carnegie otthonról lovagolt be minden nap az iskolába.

A főiskolán rendszeresen indult szónoki versenyeken, amelyeket rendre megnyert. Olyan sikeres volt, hogy más diákokat készített fel pénzért cserébe.

A kezdet – 1908

Dale Carnegie első munkája levelező tanfolyamok értékesítése volt farmereknek. Ezután üzletkötőként dolgozott az Armor & Company-nél, Chicago legnagyobb vágóhíd és húst értékestő cégénél. Rövid időn belül Carnegie lett Omaha legsikeresebb ügynöke, majd az egész vállalat első számú értékesítőjévé vált.

Főnökei elő akarták léptetni, mondván: “Ön csodákat művel!” De visszautasította az állást és otthagyta a Armor & Company-t azért, hogy a New York-i Amerikai Színművészeti Főiskolára járjon.

Egy vándortársulatnál játszotta dr. Hartley szerepét a Cirkusz Polly című színdarabban. Gyorsan rájött, hogy a színészet nem neki való, így kilépett és újra értékesítő ügynökként kezdett dolgozni. Teherautókat árult. Nem értett a gépekhez és nem is érdekelte.

A cikk folytatódik⬇

Dale Carnegie Mesterkurzusok

Nyomorultul érezte magát, kínszenvedés volt minden nap. Így ír erről az időszakról:

1909-ben én voltam az egyik legboldogtalanabb fickó New Yorkban. Abból éltem, hogy teherautókat árultam. Fogalmam sem volt róla, hogyan működik egy teherautó. Mi több, nem is akartam tudni. Utáltam a munkámat, utáltam, hogy egy olcsó, bútorozott szobában kellett élnem a Nyugati 56. utcában és a szobában nyüzsögtek a svábbogarak. Még most is előttem van, hogy a falon lógott egy csomó galléron és reggel, amikor oda nyúltam, hogy tiszta gallért vegyek, a svábbogarak szanaszét rohantak. Utáltam olcsó, piszkos éttermekben enni, amelyek valószínűleg szintén tele voltak svábbogarakkal.

Minden este kínzó fejfájással értem haza magányos szobámba, csalódás, aggodalom, keserűség és lázadás szülte és táplálta a fejfájással.

Azért lázadtam, mert egyetemista napjaim alatt dédelgetett álmaim rémálmokká váltak.

Ez lenne az élet? Ez lenne a nagy kaland, amelyet oly türelmetlenül vártam? Ennyiből fog állni az életem? Utált kenyérkeresetből, svábbogaras szobából, förtelmes ételekből és – ilyen kilátástalan a jövőm?

Arra vágytam, hogy legyen időm olvasni és megírni azokat a könyveket, amelyek írásáról már az egyetemen álmodoztam.

Az áttörés – 1912

Dale Carnegie meggyőzte a YMCA (Keresztény Ifjak Egyesülete) vezetőit, hogy nyilvános beszédre taníthasson egy osztályt, majd nemsokára már felnőtteknek szóló esti tagozatok indultak.

A tanfolyamok azonnali sikert arattak. Az üzletemberek mindennapi szükséges készségeikre összpontosítva Carnegie megtanította a diákjainak, hogyan kell jól beszélgetni, meggyőző bemutatókat tartani és pozitív kapcsolatokat kialakítani.

A hallgatók minden héten beszámoltak, hogyan és milyen eredménnyel alkalmazták az előző héten tanultakat a munkahelyükön.

Két éven belül olyan népszerűek lettek a kurzusok, hogy elhagyva a YMCA-t, megalapította saját vállalatát, így született meg a Dale Carnegie tréningcég.

 1913-ban kiadta az első könyvét, a “Public Speaking and Influencing Men in Business”-t, amelyet tankönyvként használt a kurzusain.

1914-ben már heti 500 dollárt keresett, ami akkoriban egy új Ford T Model árát jelentette.

1926-ban kiadta az “Nyilvános beszéd: gyakorlati tanfolyam üzletemberek” című gyűjteményének első részét. A könyv bestseller lett, és Dale Carnegie gazdag lett. Azonban elvesztette az összes megtakarítását az 1929-es tőzsdei összeomlásban.

Carnegie fokozatosan finomította a tantervét, hogy jobban megfeleljen az üzletembereknek és vezetőknek. Úgy érezte, hogy a legsikeresebb üzletemberek a saját iparágában nem azok, akik a legtöbb szakértelemmel rendelkeznek, hanem akik a legjobb munkatársi csapatot irányítják.

Felismerte, hogy a hallgatóknak további készségeket kell elsajátítaniuk, mint hatékony nyilvános beszédtechnikákat; meg kell tanulniuk azokat a kommunikációs készségeket, amelyek megkülönböztetik sikeres vezetőket sikertelen társaiktól.

Dale Carnegie 1912-ben tanított először hatásos beszédre üzletembereket. A tréningek oly annyira hatásosak voltak, hogy Dale Carnegie hamarosan Amerika vezető üzletembereit, politikusait és cégeit támogatta céljaik elérésében, azáltal, hogy őket kommunikációs, vezetési és kapcsolatmenedzsment területén képezte.

Jelenleg világszerte 90 országban van jelen a Dale Carnegie Training, 10 millió végzett hallgatóval a hátunk mögött.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek

Dale Carnegie Mesterkurzusok

Amikor elkezdte tanítani a diákjait ezekre a kulcsfontosságú készségekre, Carnegie rájött, hogy a témában nincs semmilyen szakkönyv.

Ezért írt egyet.

Így született meg 1936-ban (évekig tartó intenzív kutatás után, amelyben több száz életrajzot olvasott, hogy megértse, hogyan lettek sikeresek a világ legnagyobb vezetői) a Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket című könyve.

Annak ellenére, hogy szerény 5000 példányban kezdte meg a nyomtatást, a könyv hatalmas bestseller lett. A tréninghez hasonlóan hihetetlen népszerűséget váltott ki az önfejlesztő emberek körében, így nem csoda hogy még Carnegie életében elérte az 5 millió eladott példányszámot és minden jelentős nyelvre lefordították.

A Dale Carnegie Intézet népszerűségében felrobbant a könyv sikerével. A tréning vállalat 750 amerikai városra és 15 külföldi országra bővült. 1953-ban Carnegie áthelyezte a cég székhelyét egy átalakított ötemeletes Brownstone raktárba Manhattanben. Az 1955-es halála idején becslések szerint 450 000 ember végezte el tréningjét a világon.

Élete során több könyvet is kiadott, mint például 1932-ben az Ismeretlen Lincoln, Abraham Lincoln önéletrajzát vagy a Kevéssé ismert tények a jól ismert emberekről (1934), az Öt perces biográfiák (1937) és az Életrajzi áttekintések (1944).

1948-ban jelent meg új sikerkönyve, a Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni.

Carnegie 1955. november 1-én 66 éves korában halt meg Hodgkin-betegségben.

Halála után a Dale Carnegie Intézet tovább bővült, és jelenleg 90 országban működő, magasan elismert üzleti tréningcég.

A Dale Carnegie jelenlegi sikerében kulcsfontosságú szerepet játszott második felesége, Dorothy Price Vanderpool.

Könyveit 40 nyelvre fordították le és több mint 50 millió példányban értékesítették világszerte.

Az 1950-es évek végén a szovjet vezető, Nikita Hruscsov amerikai szovjet szakértőkkel ellátogatott Amerikába a leghatékonyabb amerikai üzleti tárgyalástechnikák elsajátításáért és felhasználását a szovjet kormányban.

Carnegie könyveit lefordították orosz nyelvre is, de kizárólag a szovjet kommunista párt és a KGB kiváltságos vezetése olvashatta. Carnegie könyveihez nem engedtek hozzáférést az orosz polgároknak, csak Gorbacsov reformjait követően.

Magyarországon is csak a nyolcvanas években jelent meg Sikerkalauz 1-2-3 címen.

Jelenleg 90 országban, 30 nyelven tartanak Dale Carnegie tréningeket, amelyeket mára 10 millión végeztek el világszerte.

Olyan hírességek végezték el a kurzusokat, mint Warren Buffett, Ronald Reagen, Tony Robbins, Chuck Norris, Dave Thomas (Wendy’s), Zig Ziglar, Tom Monaghan (Domino’s Pizza), Lyndon B. Johnson, Lee Iacocca, Johnny Cash, Rosalynn Carter, Joe DiMaggio, J.W. Marriott (Marriott Hotels).

A Fortune 500 amerikai cégből 400 Dale Carnegie-vel dolgozik együtt, mint például az Audi, Adidas, BMW, Bank of America, Coca-Cola, Nestle, Apple, Microsoft, Motorola, IBM, Intel, Johnson & Johnson.

Évek óta beválasztják a Dale Carnegie-t a világ TOP20 legjobb tréningcége közé.

Carnegie a felelősségvállalás korai elkötelezettje volt. Fő gondolata az volt, hogy más emberek viselkedését megváltoztathatjuk, ha megváltoztatjuk a reakciójukat.

Dale Carnegie Mesterkurzusok
By |2019-08-25T16:13:58+00:00augusztus 25th, 2019|Blog| A szegény legény, aki meghódította a világot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva