Stresszkezelés: ne fűrészeld a fűrészport!

Homer Croy, amerikai forgatókönyvíró megosztotta egyszer Dale Carnegie-vel, hogyan került élete mélypontjára és milyen felismerések születtek ebből a helyzetből. Ha elfogadod, hogy a sikerek és kudarcok nem létezhetnek egymás nélkül, máris derűsebben látod a világot.

Gondolj úgy rá, mint ahogy az évszakok váltják egymást: a természet rendjéhez tartoznak a hideg, téli hónapok is, amelyek után mindig jön a nyár.

Életem legkeserűbb perce 1933-ban jött el, amikor a seriff belépett az első ajtón, én meg kiszöktem a hátsón. Elvesztettem az otthonom a Long Island-i Forest Hillsben, ahol a gyermekeim születtek, és ahol tizennyolc évig éltem a családommal. Soha nem hittem, hogy ilyesmi megtörténhet velem.

Tizenkét évvel azelőtt én voltam a világ ura. A víztoronytól nyugatra című regényem megfilmesítési jogát nagy pénzért adtam el Hollywoodban. Két évig külföldön éltem a családommal. Svájcban nyaraltunk, és a francia Riviérán teleltünk – mint a milliomosok.

Hat hónapot töltöttem Párizsban, és írtam egy regényt Párizst látni kell címmel. A filmváltozat főszereplője Will Rogers volt. Ez volt az első hangosfilmje. Csábító ajánlatot kaptam, maradjak Hollywoodban, és írjak forgatókönyveket Will Rogers filmjeihez.

De nem maradtam. Visszatértem New Yorkba. Ekkor kezdődtek a gondjaim!

A sztori folytatódik lejjebb.

Dale Carnegie portréDale Carnegie 1912-ben tanított először hatásos beszédre üzletembereket. A tréningek oly annyira hatásosak voltak, hogy Dale Carnegie hamarosan Amerika vezető üzletembereit, politikusait és cégeit támogatta céljaik elérésében, azáltal, hogy őket kommunikációs, vezetési és kapcsolatmenedzsment területén képezte.

Jelenleg világszerte 90 országban van jelen a Dale Carnegie, 10 millió végzett hallgatóval a hátunk mögött.

VEZETŐI KOMMUNIKÁCIÓ WORKSHOP /SZOMBATHELY/

avagy hogyan tartsuk meg a tehetséges munkavállalókat és növeljük meg a teljesítményüket!

VEZETŐI KOMMUNIKÁCIÓ WORKSHOP

2018. augusztus 3. Szombathely

A workshop célkitűzései:

  • Ismerd meg a munkatársaid motiváltságának mozgatórugóit

  • Elkötelezettségi szint növelése emberközpontú vezetési stratégiákkal

  • Ismerd fel azokat a vezetői vakfoltokat, amelyek alááshatják a céged eredményeit

  • Beazonosítani saját magadban a még ki nem használt vezetői tulajdonságokat

Felsejlett bennem, hogy rejtett tehetségeim vannak, melyeket soha nem használtam. Azt képzeltem, ravasz üzletember vagyok. Valaki elmesélte nekem, hogy John Jacob Astor milliókat keresett beépítetlen New York-i telkek adásvételével. Ki volt Astor? Egy bevándorló kiskereskedő, aki akcentussal beszélt angolul. Ha neki sikerült, miért ne sikerülhetne nekem is?… Gazdag leszek!

Elkezdtem a vitorlásmagazinokat olvasni.

A tudatlanság bátorsága élt bennem. Annyit tudtam az ingatlanpiacról, mint egy eszkimó az olajkazánokról. Honnan szerezzek pénzt, hogy elinduljak a látványos pénzügyi karrier felé? Egyszerű: elzálogosítottam az otthonom, és megvettem Forest Hills legszebb telkeit.

Addig tartogatom a telkeket, míg áruk az égbe nem szökik, aztán eladom őket, és luxuskörülmények között fogok élni – én, aki egy akkora telket sem adtam el soha, mint egy zsebkendő. Szántam a szegény ördögöket, akik egy irodában robotolnak fizetésért. Azt mondtam, Isten nem adhatott mindenkinek pénzügyi zsenialitást.

A nagy gazdasági válság úgy csapott le rám, mint egy kansasi ciklon, és úgy megrázott, mint vihar a csirkeólat.

Havi 220 dollárt nyelt el az a betömhetetlen szájú földdarab. Milyen gyorsan jöttek a hónapok egymás után! Közben elzálogosított házam részleteit is fizetnem kellett és ennivalót vennem. Ideges lettem. Megpróbáltam mulatságos dolgokat írni a hetilapokba. Kísérleteim olyan vidámak voltak, mint Jeremiás siralmai! Semmit sem sikerült eladnom. A regényeim megbuktak. Elfogyott a pénzem. Nem volt másom, amire kölcsönt vehettem volna föl, mint az írógépem és az aranytöméseim.

A tejbolt nem szállított több tejet. A gázművek kikapcsolta a gázt. Egy gáz kempingtűzhelyet kellett vennünk, amilyet hirdetni szoktak; volt egy gázpalackja, kézzel kellett pumpálni, mire sziszegve, mint egy dühös liba, lángot köpött.
Elfogyott a szenünk; a szenes beperelt. A meleget csak a kandalló adta. Éjszakánként eljártam deszkákat és egyéb hulladékokat szedegetni, melyek a gazdagok épülő házai körül hevertek… én, aki magam is gazdag akartam lenni.

Annyira szorongtam, hogy aludni sem tudtam. Éjnek évadján gyakran felkeltem és sétáltam, hogy elfáradjak, és el tudjak aludni.

Nemcsak a telket vesztettem el, hanem a szívem vérét is, amelyet beleöntöttem. A bank engem és családomat kitett elzálogosított otthonunkból az utcára.

Valahogy sikerült néhány dollárra szert tennünk, és béreltünk egy apró lakást. 1933 szilveszterén költöztünk be. Leültem egy ládára és körülnéztem.

Édesanyám mondása jutott eszembe: „Ne sírj a kiömlött tejen.”

De ez nem tej volt. A szívem vére!

Egy darabig üldögéltem, aztán azt mondtam magamnak: „Ez a mélypont, eddig kibírtam. Most már csak jobb jöhet.”

Elgondoltam, mennyi szép dolog van az életemben, amit a bank nem tud lefoglalni. Egészséges vagyok, vannak barátaim. Újrakezdem. Nem szomorkodom a múlt miatt. Mindennap elismételem magamban, amit édesanyám a kiömlött tejről mondott.

A munkámba fektettem az energiát, amit addig is idegeskedés foglalt le. A helyzetem lassan javulni kezdett. Most már szinte örülök, hogy át kellett esnem ezen a nyomorúságon; erőt, kitartást és önbizalmat adott. Most már tudom, milyen érzés a mélyponton lenni. Tudom, hogy nem halsz bele.

Tudom, hogy többet bírunk elviselni, mint hisszük. Ha mostanában apró idegességek, félelmek és bizonytalanságok próbálnak megzavarni, nem nehéz elűzni őket; csak arra kell gondolnom, mikor a ládán ültem és azt mondtam: „Ez a mélypont, eddig kibírtam. Most már csak jobb jöhet.”

Mi a tanulság?

Ne fűrészelj fűrészport! Fogadd el az elkerülhetetlent! Ha nem kerülhetsz mélyebbre, igyekezz fölfelé!

By |2018-06-17T11:22:26+00:00június 17th, 2018|Blog| Stresszkezelés: ne fűrészeld a fűrészport! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva