A világ második leggazdagabb embere elárulja, mi a legjobb befektetés titka címmel jelent meg az origo.hu-n az az összeállítás Warren Buffettről, amelyet a CNBC készített és amelyben kifejti, mi mindent köszönhet annak, hogy fiatalon elvégzett egy Dale Carnegie képzést.

Warren Buffett minden idők egyik legsikeresebb üzletembere. A 87 éves mágnás gyakorlatilag évtizedeken keresztül a második leggazdagabb ember volt Bill Gates mögött, igaz karrierje vége felé már megelőzte Jeff Bezos vagy épp Amancio Ortega is.

A részvénybefektető időnként előáll elképesztő jóslatokkal, legutóbb például azt magyarázta el, hogy miért jó amerikai részvényeket venni, sőt 100 éves előrejelzést is adott a Dow Jones indexszel kapcsolatban.

Warren Buffet legújabb, a Forbesnak adott nyilatkozatában azonban most elárulta, hogy mi a legjobb befektetés, amire mindenkinek pénzt kellene költenie.

Ez pedig nem más, mint önmagunk.

A milliárdos szerint ennek több oka is van. A tudás egy olyan dolog, amelyre nem lehet adókat kivetni és nem inflálódik.

Senki nem veheti el tőlünk a képességeinket, és mindenkinek van olyan területe, ahol még tud fejlődni. Hogy a pénzügyi guru mennyire komolyan gondolja ezt a tanácsot, azt jól szemlélteti, hogy egy személyes példát is hoz erre.

Buffett elárulta, hogy még fiatal felnőttként befizetett a Dale Carnegie nyilvános beszéd tanfolyamra.

A képzés 100 dollár, ami csak körülbelül 30 ezer forint volt, de ez megváltoztatta az életét.

„Fiatalként meg voltam rémülve, ha nyilvánosság előtt kellett megszólalnom. Egyszerűen nem ment.”

Mivel Buffett gyakorlatilag belebetegedett az ilyen szereplésekbe, ezért beiratkozott egy Dale Carnegie tréningre.

A képzés annyira jól sikerült, hogy az önbizalomtól duzzadó befektető a Dale Carnegie tanfolyam közepén kérte meg a felesége kezét, de az üzleti életben is hasznát vette.

Már 21 évesen nála jóval idősebb és tapasztaltabb embereknek adott el részvényeket Omahában. Buffett szerint napjainkban kiemelt fontossággal bír a kommunikáció, de nem csak ez a fontos. Gyakorlatilag mindegy, hogy mi valakinek a gyengesége, akkor azt el kell kezdeni fejleszteni, és nem szabad halogatni.

„Sokkal jobb életed lesz. Nem pusztán a pénzről van szó, de jobban fogod élvezni az életed, több barátod lesz és érdekesebb személyiséggé válsz” – mondta Buffett.

Úgyhogy hajrá, fektess önmagadba!

A CNBC nem állt meg itt, megszólaltatták Joe Hart-ot, a Dale Carnegie cég elnök vezérigazgatóját, akik a mai napig ugyanabban a formában tartja a képzést. A cég vezetője négy jó tanácsot osztott meg:

1. Tanulj sokat, mert ha olyan dologról beszélsz, amihez nem értesz, az érződni fog az előadáson!

2. Beszélj a saját élményeidről, tapasztalataidról, mert akkor sokkal hitelesebb lesz a mondandód!

3. Legyen nálad kulcsszavas jegyzet, ne írd meg előre a beszéded! A mankó segíthet, de egy teljes szöveget felolvasni, kevésbé hatásos.

4. Érdekeljen a téma, légy elkötelezett iránta, mert ha ilyen vagy, akkor az átragad a hallgatóságra is!

Bár a fent említett tanácsok nem konkrét befektetési tippek, de ne feledjük, hogy Buffett mellett 75,6 milliárd dollárnyi érv szól.

Források:
origo.hu
cnbc.com