A Dale Carnegie tréningcég 106 éves története – I. rész: Ki volt Dale Carnegie?

Született Dale Breckenridge Carnagey, 1888. november 24-én Maryville-ben, Missouriban. Apja, John William Carnagey szegény gazdálkodó volt. Anyja, Amanda Elizabeth Carnagey férjével együtt dolgozott a gazdaságban. A család nagy adósságot halmozott fel és Dale Carnegie fiatal fiúként minden nap hajnali négykor kelt, hogy a teheneket megfejje, segítsen a gazdaságban, majd iskolába menjen.

A gimnáziumban Carnegie gyakran részt vett a Chautauqua gyülekezetekben. Ezek az események szórakoztatták a vidéki közösségeket az egész országban, népszerű előadókkal, zenészekkel, szórakoztatókkal és prédikátorokkal. A találkozókon meghallgatott előadók inspirálták Carnegie-t, aki úgy döntött, hogy csatlakozik az iskolai vitacsoporthoz, ahol ügyes szónok lett.

A gimnázium elvégzése után 1906-ban Carnegie beiratkozott a helyi Warrensburg-i Állami Pedagógiai Főiskolára. Sajnos, a családja túl szegény volt, hogy napi 1 dollárt kifizessen egy szobára és ellátásra, így Carnegie otthonról lovagolt be minden nap az iskolába.

A főiskolán rendszeresen indult szónoki versenyeken, amelyeket rendre megnyert. Olyan sikeres volt, hogy más diákokat készített fel pénzért cserébe.

A kezdet – 1908

Dale Carnegie első munkája levelező tanfolyamok értékesítése volt farmereknek. Ezután üzletkötőként dolgozott az Armor & Company-nél, Chicago legnagyobb vágóhíd és húst értékestő cégénél. Rövid időn belül Carnegie lett Omaha legsikeresebb ügynöke, majd az egész vállalat első számú értékesítőjévé vált.

Főnökei elő akarták léptetni, mondván: “Ön csodákat művel!” De visszautasította az állást és otthagyta a Armor & Company-t azért, hogy a New York-i Amerikai Színművészeti Főiskolára járjon.

Egy vándortársulatnál játszotta dr. Hartley szerepét a Cirkusz Polly című színdarabban. Gyorsan rájött, hogy a színészet nem neki való, így kilépett és újra értékesítő ügynökként kezdett dolgozni. Teherautókat árult. Nem értett a gépekhez és nem is érdekelte.

A cikk folytatódik⬇

Dale Carnegie Mesterkurzusok

Nyomorultul érezte magát, kínszenvedés volt minden nap. Így ír erről az időszakról:

1909-ben én voltam az egyik legboldogtalanabb fickó New Yorkban. Abból éltem, hogy teherautókat árultam. Fogalmam sem volt róla, hogyan működik egy teherautó. Mi több, nem is akartam tudni. Utáltam a munkámat, utáltam, hogy egy olcsó, bútorozott szobában kellett élnem a Nyugati 56. utcában és a szobában nyüzsögtek a svábbogarak. Még most is előttem van, hogy a falon lógott egy csomó galléron és reggel, amikor oda nyúltam, hogy tiszta gallért vegyek, a svábbogarak szanaszét rohantak. Utáltam olcsó, piszkos éttermekben enni, amelyek valószínűleg szintén tele voltak svábbogarakkal.

Minden este kínzó fejfájással értem haza magányos szobámba, csalódás, aggodalom, keserűség és lázadás szülte és táplálta a fejfájással.

Azért lázadtam, mert egyetemista napjaim alatt dédelgetett álmaim rémálmokká váltak.

Ez lenne az élet? Ez lenne a nagy kaland, amelyet oly türelmetlenül vártam? Ennyiből fog állni az életem? Utált kenyérkeresetből, svábbogaras szobából, förtelmes ételekből és – ilyen kilátástalan a jövőm?

Arra vágytam, hogy legyen időm olvasni és megírni azokat a könyveket, amelyek írásáról már az egyetemen álmodoztam.

Az áttörés – 1912

Dale Carnegie meggyőzte a YMCA (Keresztény Ifjak Egyesülete) vezetőit, hogy nyilvános beszédre taníthasson egy osztályt, majd nemsokára már felnőtteknek szóló esti tagozatok indultak.

A tanfolyamok azonnali sikert arattak. Az üzletemberek mindennapi szükséges készségeikre összpontosítva Carnegie megtanította a diákjainak, hogyan kell jól beszélgetni, meggyőző bemutatókat tartani és pozitív kapcsolatokat kialakítani.

A hallgatók minden héten beszámoltak, hogyan és milyen eredménnyel alkalmazták az előző héten tanultakat a munkahelyükön.

Két éven belül olyan népszerűek lettek a kurzusok, hogy elhagyva a YMCA-t, megalapította saját vállalatát, így született meg a Dale Carnegie tréningcég.

A következő, 2. részben bemutatjuk, hogyan vált a Dale Carnegie tréningcég világméretű vállalattá és hogyan született meg a hírnevet hozó bestseller könyv, amelyet még az orosz titkosszolgálat, a KGB is tanulmányozott.

Dale Carnegie Mesterkurzusok

Dale Carnegie 1912-ben tanított először hatásos beszédre üzletembereket. A tréningek oly annyira hatásosak voltak, hogy Dale Carnegie hamarosan Amerika vezető üzletembereit, politikusait és cégeit támogatta céljaik elérésében, azáltal, hogy őket kommunikációs, vezetési és kapcsolatmenedzsment területén képezte.

Jelenleg világszerte 90 országban van jelen a Dale Carnegie Training, 10 millió végzett hallgatóval a hátunk mögött.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek

By |2018-08-05T12:58:19+00:00február 11th, 2018|Blog| A Dale Carnegie tréningcég 106 éves története – I. rész: Ki volt Dale Carnegie? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva