Dale Carnegie – A siker apró titka (I. rész)

Dale Carnegie felismerte, hogy a lelkes hozzáállás alapvető feltétele a sikernek, a boldogságnak és a személyes fejlődésnek. „Élj a jelenben, hozd ki a legtöbbet a mából. Engedd, hogy a lelkesedés szétáradjon benned.” – írta.

Azok az eszmék, melyekre Carnegie utal ebben az eBook-ban, kiállták az idő próbáját. Felismerte, hogy sem a pénz, sem a hírnév nem biztosítja a boldogságot.

Úgy találta, hogy a „Boldogság alapvetően (csakúgy, mint a jó egészség) egyetlen dologtól függ, a gondolkodásmódunktól. Ha ezt belátjuk, a legjobb úton haladunk problémáink megoldása felé.”

A lelkes hozzáállás elengedhetetlen az érvényesüléshez. Ez vezet minket a pozitív gondolatok és tettek felé. Olyan pozitív energiákat teremt, melyek fejlesztik emberi kapcsolatainkat, segítenek nekünk nyitottá válni az új ötletek felé, és még az egészségünkre is jó hatással vannak.

Az ellenkezője éppúgy igaz. Dale Carnegie szerint „kimerültségünket gyakran nem a munka okozza, hanem az aggódás, a frusztráció és a harag.”

Az lelkesedés erőt szabadít fel bennünk ahhoz, hogy megváltoztassuk életünket. Koncentrálj a jelenre, hogy tápláld ezt az erőt.

A lelkesedés megkönnyíti nekünk, hogy megszabaduljunk a múlton való rágódástól és a jövővel kapcsolatos aggodalmainktól. A jelenhez való pozitív, lelkes hozzáállásunkkal befolyásolhatjuk jövőnket.

Amikor a gondolatainkat lelkesedés vezérli, határtalan erőt érzünk sikerek eléréséhez, legyen szó akár az üzleti életről, sportról, közösségi vagy családi életünkről. Idővel a bűntudatot, a félelmet és az aggodalmat felváltja a magabiztosság és az optimizmus.

Dale Carnegie írta egyszer, “Ne feledd, a boldogság nem attól függ, hogy ki vagy, nem is attól, hogy mid van – egyszerűen csak attól függ, hogy mit gondolsz.

Ezért kezdj minden napot azzal, hogy átgondolod, miért kell hálásnak lenned. A jövőd nagyban függ a ma megszületett gondolataidtól. Tehát, gondolataidban legyen remény, önbizalom, szeretet és siker.”

A lelkesedés e széleskörűbb és mélyebb értelmezésével ösztönzünk mindenkit arra, hogy törekedjen egy gazdagabb és teljesebb életre. A nagyobb lelkesedéssel való élet az a hajtóerő, amit a Dale Carnegie® Training képvisel. Reméljük, hogy ezzel az eBook-kal arra ösztönzünk Téged is, hogy a legtöbbet hozd ki az élet nevű kalandból.

Dale Carnegie: A siker apró titka

Sok évvel ezelőtt egy reggelen Warrensburgban, amikor az Állami Tanárképző Főiskola parkjában sétáltam, találkoztam egy barátommal, akit Frank Selfnek hívtak. Akkor még nem is fogtam fel, hogy ez a beszélgetés milyen mély hatással volt életem minden napjára.

Ha nem találkoztam volna aznap Frank Self-el, valószínűleg egy gimnázium igazgatója vagy főiskolai dékán vált volna belőlem. Frank elmesélte nekem, hogy az előző nyáron a Nemzetközi Levelező Iskoláknak értékesített tanfolyamokat. Teljesen elámultam, amikor elmondta, hogy napi 50 dollárt fizettek neki a hotelköltségeire és jutalékot kapott minden eladott kurzus után. Napi 50 dollár hotelköltségekre! Már a gondolata is felvillanyozott.

Napi 50 dollár volt minden, amit tanárként remélhettem egy vidéki városban, és ott a napi 50 dolláron túl a szállásom is nekem kellett volna fizetnem. Elém tárult egy lehetőség, hogy sok pénzt keressek rövid időn belül! Kíváncsi voltam, mit tudnék kezdeni ezzel a lehetőséggel.

Így nem lehet csinálni – de én ezt nem tudtam!

A Nemzetközi Levelező Iskolák legközelebbi irodája Denverben volt. Azelőtt még sosem jártam nagyvárosban. Nem tudtam, hogy nem kaphatok állást az N. L. I.-nél úgy, hogy csak egy levelet írok a denveri irodájuknak.

Mivel túl tájékozatlan voltam ahhoz, hogy tudjam, így lehetetlen elnyerni az állást – megtettem. Később megtudtam, hogy csak azért kaptam meg az állást, mert említettem a levelemben, hogy megnyertem a legnagyobb díjakat számos szónoki- és vitaversenyen.

A Nemzetközi Levelező Iskoláknál azt gondolták, hogy egy fiú, aki ennyi vitaversenyt nyert az iskolában, az képes bármit eladni!

Belépés az értékesítés világába

Ekkor beléptem egy furcsa világba — egy versengő és kemény világba — az értékesítés világába.

Az első denveri éjszakámat egy kopottas bútorzatú szobában töltöttem egy kis élelmiszerbolt felett. Tíz vagy tizenöt dollárt fizettem érte. Korábban már óva intettek a „városi dörzsölt fickóktól”. Tudtam, hogy a nagyvárosok tele vannak zsebtolvajokkal, akik épp az olyan vidéki fazonokra várnak, mint én. Kétszáznyolcvan dollárom volt, amit édesanyám belevarrt egy kis zsákba. Az ingem alatt lógott a nyakamban.

Egy szörnyű nagyvárosi éjszaka

Nem mertem lekapcsolni a lámpát, mert féltem, hogy akkor kirabolnak. Néhány órával később felriadtam valami zajra. Valaki dörömbölt az ajtómon. „Betörők!” „Ki fognak rabolni,” mondtam magamban,-“talán meg is gyilkolnak az első nagyvárosi éjszakámon.” Amikor aztán rájöttem, hogy csak a recepciós jött szólni, hogy kapcsoljam le a lámpám, nagyon kínosan éreztem magam.

Néhány nap múlva megkezdtem értékesítői pályafutásom. A munkaterületem Nyugat-Nebraska Sand Hills nevű régiója volt—egy reménytelen terület. Alliance-ban volt a központom. Még a nagy iparmágnás, Charles Schwab sem tudott volna tanfolyamokat eladni a nyugat nebraskai farmereknek.

Annyira elszánttá váltam, hogy képes voltam az utcán leszólítani marhatenyésztő farmereket, hogy megkérdezzem, nem akarnak-e beiratkozni egy levelező elektroműszerész tanfolyamra. Ha ma visszagondolok erre, egy Stan és Pan film jut róla eszembe.

Eladtam az Első, az Utolsó és Egyetlen N.L. I. kurzusrészvételt!

Valaki mesélt nekem egy hét hektár területű farmról, ahol érdekli az embereket a tanulás. Mivel nem engedhettem meg magamnak, hogy autót béreljek és így keressem fel a lehetséges ügyfeleimet, gyalog vágtam neki ennek a nagy távolságnak. S, hogy mi történt? Semmi! Csak sajgó lábakat szereztem az úton.

Visszamentem a magányos szobámba, keresztbe vetettem magam az ágyon. Szörnyen kétségbeestem. Szégyelltem, hogy haza kell mennem és be kell ismernem, hogy kudarcba fulladt az első próbálkozásom. Gyűlöltem a gondolatot, hogy folytassam még, és gyűlöltem azt a gondolatot is, hogy feladjam. Aztán megláttam egy férfit, aki egy pajta falait festette.

Megpróbáltam eladni neki egy cégérfestő tanfolyamot. Azt gondolta, viccelek. Aztán láttam egy embert felmászni egy telefonpóznára. Megpróbáltam rábeszélni, végezzen el egy levelező elektroműszerész tanfolyamot. Mivel fent volt a magasban és nem tudott előlem elmenekülni, elkezdett kérdezősködni. Meghívott az otthonába. A szülei rábeszélték, hogy tanuljon tovább. Így hát beiratkozott egy tanfolyamra—elektroműszerészet—és fizetett nekem 880 dollárt készpénzben— ez volt az első és egyetlen tanfolyami részvétel, amit eladtam a Nemzetközi Levelező Iskoláknak.

Mindig hálás leszek annak a bolondos eladónak, akivel egy kis élelmiszerboltban találkoztam a nebraskai Scottsbluffban. Amikor elmeséltem neki, mivel foglalkozom, ezt mondta: „Fiam, neked nincs is valódi munkád. Nincsenek ismétlődő eladásaid.”

Azt mondta, keressek egy olyan állást, ahol olyan élelmiszerárut értékesítek, amire folyamatos kereslet van. Megfogadtam a tanácsát és elhatároztam, hogy hústermékeket fogok eladni az Armour vagy a Swift vállalatnál.

Omahába utaztam egy vagonnyi ló társaságában

Mivel nem volt pénzem busz- vagy vonatjegyre, hogy Omahába menjek, ki kellett találnom, hogyan juthatok el oda készpénz nélkül. Ha egy farmer egy egész kocsira való marhát, sertést vagy lovat szállított vonaton, mindig kapott két ingyenjegyet, ezért elmentem az alliance-i (Nebraska) vasút állatokat szállító területére és találtam egy embert, aki lovakat szállított Omahába. Felajánlottam neki, hogy egy jegyért cserébe, segítek neki etetni-itatni és állva tartani az állatokat, hogy ne tapossák egymást halálra.

Az Armournál vagy a Swiftnél akartam állást kapni. Rájöttem azonban, hogy nem tudom, hogyan kell egy állást megpályázni. Ezért, hogy némi tapasztalatot gyűjtsek, jelentkeztem egy olyan állásra, amit egyáltalán nem akartam volna elvállalni—utazó értékesítő egy vasnagykereskedő vállalatnál. Az állást nem kaptam meg, de megszereztem a szükséges tapasztalatot.

Folytatás »

Dale Carnegie 1912-ben tanított először hatásos beszédre üzletembereket. A tréningek oly annyira hatásosak voltak, hogy Dale Carnegie hamarosan Amerika vezető üzletembereit, politikusait és cégeit támogatta céljaik elérésében, azáltal, hogy őket kommunikációs, vezetési és kapcsolatmenedzsment területén képezte.

Jelenleg világszerte 90 országban van jelen a Dale Carnegie, 10 millió végzett hallgatóval a hátunk mögött.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

By |2019-11-20T12:10:19+00:00november 10th, 2019|Blog| Dale Carnegie – A siker apró titka (I. rész) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva