A ’80-as években a világ legjobban fizetett menedzsere volt. Olyan autóipari sikerek fűződnek a nevéhez, mint a Ford Mustang vagy a teljes Chrysler autógyár megmentése a csődtől.

Ő Lee Iacocca, teljes nevén Lido Anthony Iacocca. Az amerikai autóipar legendája október 15-én ünnepelte 93. születésnapját.

Iacocca olasz bevándorlók gyermekeként született 1924-ben a pennsylvaniai Allentownban. A helyi középiskolában szerzett érettségit 1942-ben, ezután a közeli Lehigh Universityn gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, majd a diploma megszerzése után a Princetonra járt ösztöndíjasként.

1946-ban lépett be a Ford Motor Company-hez, mint mérnök, de gyorsan átment a kereskedelemhez, ahol nagy sikereket ért el. A cég területi képviselőjeként indult a karrierje, de néhány év múlva már a haszongépjármű részleg igazgatója, 1960-ban a Ford divízió általános menedzsere, 1965-ben elnöke lett. 1970-ben a tulajdonos II. Henry Ford a cég vezérigazgatójának nevezte ki.

1978-ban éles vitába keveredett Forddal a vállalat jövőképével kapcsoltban, így végül elbocsájtották. Egy év múlva, ’79-ben jött a felkérés, hogy vegye át a bezárás előtt álló Chrysler gyárat és mentse meg.

Iacocca először az amerikai kormányhoz fordult. Igyekezett meggyőzni őket, hogy egy ekkora konszern bukása előre nem látott következményekkel lenne a gazdaságra. Sikerült elérnie, hogy megszavazzanak a Chryslernek egy 1,5 milliárd dolláros hitelgaranciát, ha az autógyár is mellé tesz még 2 milliárdot.

Így elindult Iacocca vezetésével az amerikai autóipar addigi legnagyobb átszervezése. Új modelleket dobott a piacra, lefaragta a költségeket és közel százezer embert bocsájtott el. Hogyan tudta ezt átvinni a szakszervezeteken? Iacocca kiváló tárgyalókészségével és hozzáállásával (1 dolláros fizetést kért, amíg nem áll talpra a Chrysler) mindenkit a maga oldalára állított.

Zseniális értékesítő és marketinges révén kiváló érzékkel népszerűsítette a modelleket. Volt olyan TV reklámkampány, amelyben ő is szerepelt a híressé vált mondattal: “ha talál jobb kocsit, azt vegye meg”. A Chrysler végül megmenekült, sőt 1984-ben már 2,4 millárd dolláros nyereséget termelt, amellyel még a Ford-ot is leelőzték.

Nem volt hálátlan a Chrysler vezetősége Iacocca-val, 1987-ben 3 millió dollárnyi részvényt kapott jutalmul és további 10 millióért vehetett még Chrysler részvényeket.

INGYENES online tudásbázis cégvezetőknek

  • A győztes cégvezetői gondolkodásmód

  • Motivált és elkötelezett munkatársi csapat

  • Önjáró rendszerek és folyamatok a cégben

Aztán ’90-es évek elején a Chrysler helyzete ismét romlott, nem sikerült kellőképpen diverzifikálni a termelést, betörni a repülőgépgyártásba, a hadiiparba, kudarcot vallottak a népszerű, tömegével eladható gépkocsikat előnyben részesítő programok is. A cég nehezen tudott versenyezni a japán konkurensekkel, a Honda és a Toyota is megelőzte az amerikai piacon. Iacocca, aki több mint húszmillió dolláros évi jövedelmével a világ legjobban fizetett menedzsere volt, szerződése lejártával 1992-ben megvált a cégtől.

Ezután 1994-ben kereskedelmi bankot alapított, majd egy milliárdos barátja bevitte a Metro-Goldwin-Mayer filmcég igazgatótanácsába és más vállalatok vezetőségébe is. 2005-ben ismét feltűnt a Chrysler reklámarcaként, de nyugdíjas éveiben már inkább a jótékonysági alapítványaival foglalkozik. Önéletrajza 1984-ben jelent meg Egy menedzser élete címmel, amely 8 millió példányban kelt el világszerte.

Felhasznált források: origo.hu, wikipedia.org, dalecarnegie.com

Tudtad, hogy Lee Iacocca is Dale Carnegie tréninget végzett?

“Csakúgy, mint sokan mások, nekem is halálfélelmem volt a gondolattól, hogy emberek elé álljak ki és beszéljek. Őszintén, még mindig megrémít. Amikor az első fontos projektem volt a Ford-nál, elküldtek egy Dale Carnegie tanfolyamra. A cél az volt, hogy komfortosan érezzem magam közönség előtt és ez bevált. A félelem nem szűnt meg, de megtanultam, hogyan irányítsam azt.

Az autóiparban töltött 46 évemben nem tudom, hány nyilvános beszédet mondtam, de több mint ezret. Volt, hogy kis létszámú előadások voltak munkatársaknak, viszonteladóknak vagy beszállítóknak. Máskor pedig több ezren hallgattak. Az egyik ilyen esemény a Centrál Parkban megrendezett Liberty Weekend ünnepség volt 1986-ban ötszázezer ember előtt.

A kommunikáció volt a legértékesebb vezetői eszközöm. Sok sikeres üzleti vezető van, akik technikai és pénzügyi géniuszok. Már korán rájöttem, hogy jól tudom forgatni a szavakat a célból, hogy egy szervezetet a kívánt irányba mozgassam. És ezt a készségemet nap mint nap használtam is.

Rájöttem, hogy ha az emberek megértik, mit akarnak tőlük és értelme van, akkor azt megteszik.”