3 lépéses módszer a stresszes helyzetek leküzdésére

Szeretnél megismerni egy gyors, bombabiztos módszert az idegesítő helyzetek megoldására -amelyet ráadásul azonnal használhatsz?

Akkor hadd ismertessem meg veled (Dale Carnegie) azt a technikát, melyet Willis H. Carrier dolgozott ki, a légkondicionálást megteremtő zseniális mérnök, a világhírű Carrier Vállalat (Syracuse, New York) feje.

Ez az egyik legjobb módszer, amelyet valaha megismertem idegesítő problémák megoldására, és magától Carrier úrtól hallottam, mikor egyszer együtt ebédeltünk New Yorkban a Mérnökklubban.

Dale Carnegie Mesterkurzusok

„Fiatalemberként – mesélte Carrier úr – a Buffalo Vasgyárban dolgoztam a New York állambeli Buffalóban. Én kaptam azt a feladatot, hogy a Pittsburgh Síküveggyár egyik üzemében, a missouribeli Crystal Cityben – egy több millió dollárt érő üzemben – beépítsek egy gáztisztító berendezést.

A berendezés a szennyet szűrte ki a gázból, hogy égés közben ne károsítsa a motorokat. Ez a gáztisztító módszer új volt. Csak egyszer próbálták ki azelőtt – egészen más körülmények között. Munkám során Crystal Cityben előre nem látott nehézségek merültek föl. A berendezés működött – de nem olyan hatásfokon, mint amilyenre garanciát vállaltunk.

A sikertelenség letaglózott.

Mintha főbe kólintottak volna.

A gyomrom, az egész belsőm görcsbe rándult.

Egy darabig olyan ideges voltam, hogy aludni sem tudtam.

A józan eszem végül figyelmeztetett, hogy az idegesség nem segít; úgyhogy kidolgoztam egy módszert, hogyan oldjam meg a gondjaimat idegeskedés nélkül. Tökéletesen bevált. Már több mint harminc éve használom ugyanezt a módszert. Nagyon egyszerű. Bárki bevetheti.

Három lépcsője van:

I. lépcső: Félelem nélkül, őszintén elemeztem a helyzetet, és elképzeltem, mi a legrosszabb, ami ebből a kudarcból következhet. Nem fognak sem lelőni, sem börtönbe csukni. Ez biztos. Igaz, lehetséges, hogy elvesztem az állásom, mint ahogy az is, hogy munkaadómnak le kell szerelnie a berendezést, és elveszíti a befektetett húszezer dollárját.

II. lépcső: Miután elképzeltem, mi a legrosszabb, ami történhet, lélekben felkészültem rá, hogy elfogadjam, ha nincs más megoldás. Azt mondtam magamnak: ez a kudarc folt lesz a személyi kartonomon, és talán az állásom is elvesztem miatta; ha igen, találni fogok másik munkát.

A helyzet lehetne rosszabb is, és ami a munkaadóimat illeti – tisztában kell lenniük vele, hogy a gáztisztítás új módszerével kísérletezünk, és ha ez húszezer dollárjukba kerül, kibírják. Elkönyvelhetik kutatási kiadásnak, hiszen kísérlet volt.

Miután elképzeltem, hogy mi a legrosszabb, ami bekövetkezhet, és hajlandó voltam belenyugodni, ha nincs más megoldás, nagyon fontos dolog történt: azonnal megnyugodtam, és olyan belső békét éreztem, amilyet már napok óta nem tapasztaltam.

III. lépcső: Ettől a perctől kezdve nyugodtan annak szenteltem minden időmet és energiámat, hogy megpróbáljak jobb eredményt elérni, mint a legrosszabb, amelynek elfogadására lelkileg készen álltam.

Olyan lehetőségeket és módozatokat kerestem, melyeknek segítségével kevesebbet veszítünk, mint a befektetett húszezer dollár. Több kísérletet végeztem, és végül rájöttem, hogyha további ötezer dollárt költünk kisegítő berendezésekre, megoldódik a gondunk. Meg is tettük, és a cég nem veszített húszezer dollárt, hanem nyert tizenötezret.

Valószínűleg nem lettem volna minderre képes, ha tovább idegeskedem, mert az idegeskedés tönkreteszi koncentrálóképességünket. Mikor idegeskedünk, gondolataink ide-oda-amoda ugrálnak, és nem vagyunk képesek döntéseket hozni.

De ha kényszerítjük magunkat, hogy szembenézzünk a legrosszabbal, és hajlandóak vagyunk elfogadni, akkor végét vethetjük a ködös képzelgéseknek, és olyan helyzetbe kerülünk, hogy a gondunkra tudunk koncentrálni.

Amit elmeséltem, már sok éve történt. A módszer olyan jól bevált, hogy azóta is használom; ennek köszönhetem, hogy szinte sohasem idegeskedem.”

Miért olyan értékes és hasznos Willis H. Carrier csodareceptje pszichológiai szempontból? Mert lerángat minket a nagy szürke felhőkből, melyekben tévelygünk, mikor idegesek vagyunk. Arra kényszerít, hogy mindkét lábunkkal szilárdan a földön álljunk. Végre tudjuk, hol is állunk. És ha nincs szilárd talaj a lábunk alatt, hogy hihetjük, hogy bármit is képesek vagyunk végiggondolni?

Dale Carnegie 1912-ben tanított először hatásos beszédre üzletembereket. A tréningek oly annyira hatásosak voltak, hogy Dale Carnegie hamarosan Amerika vezető üzletembereit, politikusait és cégeit támogatta céljaik elérésében, azáltal, hogy őket kommunikációs, vezetési és kapcsolatmenedzsment területén képezte.

Jelenleg világszerte 90 országban van jelen a Dale Carnegie, 10 millió végzett hallgatóval a hátunk mögött.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

By |2020-04-19T10:24:55+00:00április 19th, 2020|Blog| 3 lépéses módszer a stresszes helyzetek leküzdésére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva